Reilu Teko - Lannoitesäkkikeräys 2024 

Kiertotaloutta ja nuorten työllistämistä edistävä Reilu Teko on Suomen mittakaavassa merkittävä ympäristöteko. Reilu Teossa on saatu vuosikymmenten aikana talteen yli 40 miljoonaa kiloa muovia.

 Padasjoella maanviljelijät voivat toimittaa toukokuun alusta lähtien tyhjät lannoitesäkit kierrätykseen Padasjoen 4H-yhdistyksen keräyspisteeseen Kierrätyskeskuksen/Lajitteluaseman pihan viereen merkitylle alueelle.Säkkejä kerätään 2.5.-21.7.2024 

Keräys toteutetaan Padasjoella siten, että viljelijät tuovat tyhjät säkit keräyspisteelle. Viljelijän on merkattava tuodut säkkimäärät keräyspisteellä postilaatikossa sijaitsevaan vihkoon.Keräyspisteen hoitajina toimivat Kierrätyskeskuksen työntekijät sekä 4H-kesätyöntekijät, ja toiminnan pääyhteistyökumppani Yara järjestää säkkien kuljetuksen keräyspisteistä hyötykäyttöön. Viljelijöille säkkien jättäminen keräykseen on maksutonta. Pesun, murskauksen ja sulatuksen jälkeen säkit jatkavat elämäänsä uusina muovituotteina.Ilman Reilu Teko -keräystä säkkimäärä päätyisi jätteeksi. Reilu Teko -keräyksen tuotto käytetään paikallisen 4H-nuorisotyön tukemiseen.

Keräyspiste on teollisuusalueella Lajitteluaseman ja Kierrätyskeskuksen vieressä, Sähkötie 5. Risujätteen keräyspisteen jälkeen,  tien vieressä, on tila lannoitesäkeille. Alueelle pääsee helposti traktoreilla ja muilla isoilla ajoneuvoilla ilman, että Kierrätyskeskuksen pihan läpi tarvitsee ajaa. 

KERÄYS KÄYNNISSÄ  2.5.-21.7.2024 .

Säkkien tuominen keräykseen on viljelijälle maksutonta.

Viljelijän on merkattava tuodut säkkimäärät keräyspisteen postilaatikossa olevaan vihkoon. Määrät tarvitaan säkkien keräystä ja kuljetusta varten sekä Padasjoen 4H:n saamaa korvausta varten.



PAKKAUSOHJEET VILJELIJÖILLE:

·         SUURSÄKIT: sido 5–20 suursäkkiä nostolenkistä narulla yhteen.

·         PIKKUSÄKIT: niputa 49 pikkusäkkiä päällekkäin ja rullaa. Laita rulla pikkusäkkiin, joka on avattu lyhyeltä sivulta.

·         LAVAHUPUT: taittele 3–6 lavahuppua yhden pikkusäkin sisään.


Sijoita keräyspisteellä suursäkit omaan kasaan ja 

pikkusäkit + lavahuput omaan kasaan.

TARVITTAESSA KATSO TARKEMMAT SÄKKIEN PAKKAUSOHJEET



SÄKKIKERÄYSOHJEET


Keräykseen kelpaavat vain muoviset:

  • Yaran lannoitteiden suursäkit (600 kg, 700 kg) ja piensäkit (25 kg, 40 kg), lannoitelavojen suojahuput 
  • Lantmännen Agron siemensuursäkit, luomulannoitesäkit, rehusuursäkit ja rehupiensäkit (muovi)
  • Hankkijan siemensuursäkit, rehusuursäkit, rehupiensäkit (muovi)
  • Tilasiemenen siemensuursäkit
  • Peltosiemenen siemensuursäkit
  • A-Rehun lannoitesäkit, rehusuursäkit ja rehupiensäkit (muovi)

Keräykseen eivät kelpaa:  muiden valmistajien säkit, säilörehujen kiriste- ja aumakalvot tai kanisterit, paperisäkit.


Mitään muuta muovia, muita suursäkkejä tai muuta jätettä ei keräykseen saa tuoda. Mahdollinen keräykseen kelpaamaton muovi, vieraat säkit ja muu jäte tulee huolellisesti poistaa lajittelun ja pakkauksen yhteydessä, jotta voimme jatkossakin taata keräämämme kierrätysraaka-aineen korkean laadun.


Lannoitesäkkejä ei tarvitse erikseen puhdistaa niihin tarttuneesta liasta, hiekasta tms. vaan ne kelpaavat keräykseen sellaisenaan. Sen sijaan mitään vieraita esineitä, kiviä yms. tai muuta muovia ei saa olla joukossa. Pakkausvaiheessa on säkit silmävaraisesti tarkastettava ja asiaan kuulumaton materiaali on poistettava. Jos säkkeihin on jäänyt runsaasti lannoitetta on ne tyhjennettävä.

Yaran suursäkkien tunnistaminen:
Ulkosäkki on pohjaväriltään aina valkoinen ja sivulle tai etikettiin on painettu teksti ”Yara” (myös vanhat säkit, joissa ”Kemira GrowHow”, ”Kemira Agro” tai ”Kemira”)

Varastopisteessä piensäkit lavahuppuineen ja suursäkit on pakattuina lajiteltava omiin kasoihinsa.